In gesprek met onze achterban omgeving Meerssen en Maastricht

Pascale Plusquin in gesprek met de achterban

Na de eerste 100 dagen van Pascale als nieuwe directeur bij de Natuur en Milieufederatie werd het tijd om een verdiepende kennismaking te hebben met onze achterban. Verschillende aangesloten organisaties hebben zich aangemeld voor een wandeling. We starten de reeks wandelgesprekken in de regio van Meerssen.

24 juli 2024

Wandeling met de achterban in de omgeving van Meerssen en Maastricht

De eerste wandeling vond plaats met de Alliantie pleinAIR Maastricht, IVN Meerssen en Milieudefensie Meerssen. Een mooi gezelschap van mensen die zich ontzettend inzetten voor natuur, milieu en gezondheid in de regio van Meerssen. We starten bij de kerk van Moorveld waar we al snel bij Buitencentrum mOERveld aankwamen, sinds kort ook aangesloten bij de NMF Limburg.

BC mOERveld is het eerste Bandkeramiek Centrum van de Euregio en zet de 7.000 jaar oude boerencultuur landelijk en Euregionaal op de kaart. Bij het bewonderen van de de bandkeramische boerderij, kwamen de tamworth varkens Petal en Popkin die er wonen ons begroeten.

De wateroverlast op het plateau en de grote gevolgen voor het N2000 gebied kwamen ter sprake. Wim en Els Derks hebben ontzettend veel kennis over het gebied, zowel ecologisch als cultuurhistorisch. Of het nu over de reuzenpaardenstaart ging of over de Stolpersteine die we op ons pad tegenkwamen, Wim wist er veel over te vertellen.

We vervolgden onze weg door het Bunderbos, over de Snijdersberg naar de Piemelenhook. Een plek waar vroeger kennelijk veel jongetjes werden geboren. Iets verderop is een mooi uitkijkpunt waar je vanuit Geulle zowel Belgie als Maastricht kunt zien liggen. Ondertussen werd ik bijgepraat over de zorgen die er leven bij de achterban met betrekking tot de luchthaven, de wateroverlast, milieufactoren en gezondheid.

Het was mooi om te zien dat er bij Milieudefensie Meerssen jonge mensen actief zijn. Het was een zeer prettige hernieuwde kennismaking en het was nuttig om de recente ontwikkelingen met elkaar te delen. Ik heb veel bewondering voor onze achterbanorganisaties die met zoveel inzet, tijd en passie opkomen voor een leefbare wereld, voor de huidige en toekomstige generaties.

Verder lezen

 

Profiel Pascale Plusquin

Pascale Plusquin

Directeur

Bereikbaar: Ma t/m do