Wandeling met Faunabeheereenheid Limburg

Wandeling met Faunabeheereenheid Limburg

Als de nieuwe directeur van Natuur en Milieufederatie Limburg, maakt Pascale kennis met de diverse deelnemende organisaties. De Faunbeheereenheid in Limburg is geen aangesloten organisatie maar wel een organisatie waar we als NMF Limburg een maatschappelijke zetel innemen in het bestuur. Tijdens de verdiepende kennismaking wandelen we door het Savelsbos.

29 juli 2024

De Faunabeheereenheid (FBE) stelt beheerplannen op voor diersoorten die in conflict kunnen komen met menselijke belangen zoals bijvoorbeeld gewasschade of verkeersveiligheid. Het Faunabeheerplan wordt vastgesteld door het college van Gedeputeerde Staten en voorziet grondeigenaren en grondgebruikers in mogelijkheden om dieren te verjagen, te doden of te verstoren.

Na de decentralisatie van de Wet Natuurbescherming in 2017 werden maatschappelijke zetels toegevoegd aan het bestuur van de FBE die voorheen alleen bestond uit jagers, agrariërs en terrein beherende organisaties. In Limburg zijn er drie maatschappelijke zetels die ingevuld worden door het Natuurhistorisch Genootschap, de Dierenbescherming en NMF Limburg. Het doel is om de faunabeheerplannen te voorzien van diervriendelijke(re) en preventieve alternatieven.

Bosanemoon

De deelname van de NMF aan dit gremium is dan ook bedoeld om in een vroeg stadium invloed te kunnen uitoefenen op preventie en alternatieven. Ik werd door de secretaris van de FBE, Alfred Melissen, rondgeleid in het Savelsbos, dat onlangs werd betiteld als het mooiste bos van Nederland én een eigen rechtspersoonlijkheid is geworden! En terecht. Het hellingbos met oude groeves en vuursteenmijnen herbergt bijzondere soorten zoals de geelbuikvuurpad en de eikelmuis. In het voorjaar is het betoverend mooi door de aanwezigheid van bosanemoontjes en bloeiende daslook. Dhr. Melissen is een echte natuurliefhebber met veel kennis over de unieke soorten. Hij wees me op geschikte voortplantingsplaatsen voor de geelbuikvuurpad, op nestkasten voor eikelmuizen en winterpoelen voor kikkers.

Ondertussen kreeg ik uitleg over de wilde zwijnenpopulatie, reetjes, wildaanrijdingen en konden we van gedachten wisselen over preventie en dierenwelzijn. Namens de Natuur- en Milieufederatie wil ik dhr. Melissen bedanken voor de bijzonder mooie wandeling, de geduldige uitleg en zijn persoonlijke inzet voor natuur en bijzondere soorten.

Overigens dreigt de omgeving van het Savelsbos ook ontsierd te worden door de verroompottisering van Limburg, in Eckelrade.

Verder lezen

Profiel Pascale Plusquin

Pascale Plusquin

Directeur

Bereikbaar: Ma t/m do