Zorgen om Zevenellen

Zorgen om Zevenellen

Als de nieuwe directeur van Natuur en Milieufederatie Limburg, maakt Pascale kennis met de diverse deelnemende organisaties. Tijdens de wandeling op 24 juli met Duurzaam Zevenellen richtten we onze aandacht op de zorgen rondom Bedrijvenpark Zevenellen in Buggenum en Haelen (gemeente Leudal).

25 juli 2024

Een hartelijke ontvangst

De ontmoeting met Stichting Duurzaam Zevenellen begon met een hartelijke ontvangst en een kop koffie. Daarna gingen we op pad naar het voormalige PLEM-terrein in Buggenum (gemeente Leudal), een historisch zwaar vervuild gebied. Hier dreigt de grootste afvalopslag- en verwerkingsfaciliteit van Nederland te verrijzen.

Bedrijfsactiviteiten

Diverse bedrijven hebben plannen om zich hier te vestigen, waaronder:

  • RWE/Furec: Verzameling en verwerking van 675.000 ton restafval
  • VVTI mest- en biomassa: Verwerking van 750.000 ton mest en biomassa tot mestkorrels
  • Coöperatie 7-ellen: Verwerking van drijfmest uit de varkenshouderij
  • Verhoeven: Metaalrecycling
  • EcoService Europe: Op- en overslag van vloeibare kunstmest in 10 opslaghubs, elk met silo’s van 1500 ton
  • BA Greenfuels: Op- en overslag en verwerking van bedorven afval uit de voedingsindustrie, verwarming van afgewerkte oliën en frituurvetten, en drogen van natte en bedorven granen

Impact op de omgeving

De energie die hier wordt opgewekt, zal voornamelijk gebruikt worden voor de verduurzaming van Chemelot. De omwonenden van Zevenellen krijgen niet de lusten, maar wel de lasten: lawaai- en verkeersoverlast, cumulatieve stank en andere negatieve effecten op gezondheid en milieu. Er zijn ook zorgen over de handhaving van regelgeving, gebaseerd op stevige rapporten van onder andere de Zuidelijke Rekenkamer en de commissie van Aartsen.

“Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world; indeed, it's the only thing that ever has.”

Margaret Mead

Betrokkenheid van de gemeenschap

Het is indrukwekkend hoe een groeiende groep betrokken burgers zich heeft verdiept in deze complexe materie om een groot gebied te beschermen tegen de negatieve gezondheidseffecten van deze immense toekomstige afvalverwerkingsfaciliteit. Dit herinnert ons aan de woorden van Margaret Mead: “Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world; indeed, it’s the only thing that ever has.”

Lees verder

Profiel Pascale Plusquin

Pascale Plusquin

Directeur

Bereikbaar: ma t/m vr