Bescherm jouw leefomgeving tegen glyfosaat!
Bescherm jouw leefomgeving tegen glyfosaat!
Ben jij bezorgd over de gele en oranje akkers in jouw omgeving? Ontdek wat jij kunt doen om glyfosaat uit jouw leefomgeving te weren.
4 juni 2024
Felgekleurde velden melden
Afgelopen voorjaar zorgde het gebruik van glyfosaat voor veel verontwaardiging en woede onder burgers, experts en media. De felgekleurde akkers haalden alle krantenkoppen en wij ontvingen talloze meldingen van bezorgde burgers. In onze nieuwsbrief van april riepen we op om via waarneming.nl melding te maken van met glyfosaat bespoten velden. Nu de kleurige akkers weer plaats maken voor gewassen, lijkt dit onderwerp naar de achtergrond te verdwijnen, tot het volgend voorjaar weer opduikt. Toch maken veel mensen zich nog steeds grote zorgen over de impact van bestrijdingsmiddelen op hun leefomgeving. Nu de toelating van glyfosaat afgelopen november met 10 jaar is verlengd, is het vaak niet duidelijk welke mogelijkheden er nog zijn om een stem te geven aan bezwaren. Maar die zijn er meer dan je denkt!
Jouw stem kan het verschil maken
Alle gemeentes zijn momenteel druk bezig met het opstellen van omgevingsplannen onder de nieuwe Omgevingswet. Hierin worden de regels voor de fysieke leefomgeving vertaald naar ruimtelijke regels voor inwoners en bedrijven. Gemeenten krijgen meer ruimte om gebiedsgerichte normen voor een ‘gezonde en veilige fysieke omgeving’ in te stellen. Dit betekent dat ze kunnen bepalen waar bestrijdingsmiddelen wel en niet gebruikt mogen worden.
Kom in actie!
Maak jij je zorgen over de gevolgen van bestrijdingsmiddelen voor jouw (leef)omgeving en gezondheid? Doe dan mee en maak het verschil. Kijk op de website van de gemeente en zoek naar het mailadres van de wethouder en beleidsmaker met portefeuilles: Ruimtelijke ontwikkeling, Ruimtelijke ordening, Omgevingswet, Gezondheid, Gezonde leefomgeving, Vitale leefomgeving etc.
1. Download hier de voorbeeldbrief
2. Pas de brief aan waar nodig
3. Stuur deze naar jouw gemeente met een oproep om spuitvrije zones in te stellen
Samen kunnen we zorgen voor een gezondere en veiligere leefomgeving. Jouw actie maakt het verschil!
Meer weten?
Wil je meer weten over de nevel van bestijdingsmiddelen die boven Nederland hangt en waar we dag en nacht aan zijn bloodgesteld? Lees dan de onderzoeksresultaten van ‘Schone Sier‘ van Meten=Weten.