Brabant en Limburg slaan handen ineen om toekomst van Peelregio

5 juli 2024

Brabant en Limburg slaan handen ineen om toekomst van Peelregio: ‘Als je geen regie pakt, beslissen anderen over je’

De Limburger 5 juli 2024

Hoe gaat de Peelregio om met de oprukkende metropool Eindhoven? Het is slechts een van de vragen waarover achttien gemeenten en de provincies Limburg en Noord-Brabant zich hebben gebogen.

Achttien gemeenten en de provincies Limburg en Noord-Brabant hebben een subsidieregeling gelanceerd voor projecten in de Peelregio. Deze regeling, aangekondigd door Mario Jacobs, voorzitter van de stuurgroep NOVEX De Peel, ondersteunt initiatieven op het gebied van duurzaamheid, leefbaarheid en economische versterking, met een maximale bijdrage van 25.000 euro per project. In totaal is er 750.000 euro beschikbaar.

Daarnaast werkt de Peelregio aan een investeringsplan voor grotere projecten, met een budget van 200 tot 300 miljoen euro. De provincie Limburg heeft hiervoor al aandacht gevraagd bij het nieuwe kabinet.

Eerder dit jaar werd een toekomstvisie voor 2050 gepresenteerd, met ruimte voor wind- en zonne-energie in het noorden en verstedelijking in het westen. Boris Meessen, CDA-wethouder van Nederweert, benadrukt dat dit een globale schets is en partners nog volop inbreng kunnen leveren. Pascale Plusquin, directeur van de Natuur en Milieufederatie Limburg, wees op het belang van natuurherstel. De visie richt zich ook op de impact van de groeiende metropool Eindhoven, waarbij het landelijke karakter van de Peel behouden moet blijven.

Verder lezen