Filmdag ‘Het Groene Boord’ Sint Odiliënberg

21 augustus 2024

Na een week van stralend mooi weer, was het op de filmdag van ‘Het Groene Boord’ afgelopen vrijdag 16 augustus lang spannend of het droog (genoeg) zou blijven. Een enthousiaste groep vrijwilligers stond klaar om te oogsten, wieden en aanplanten met in sleeptouw enthousiaste filmmaker Chris met een kar aan apparatuur.

groentenkratje

Tuinderij en voedselbos ‘Het Groene Boord’ is een pareltje aan de rand van Sint Odiliënberg, een buffer tussen de intensieve landbouw er omheen en een prachtig stuk bos dat in verbinding staat met het Natura 2000-gebied het Swalmdal. Een initiatief dat in het zonnetje gezet mag worden met een promotie film.

De tuin werkt volgens het CSA-concept: Community Supported Agriculture. Dat betekent dat je oogstaandeelhouder (lid) kunt worden van de tuin. Je betaalt een bedrag per jaar, en wordt dan eigenaar van een deel van de oogst. Tuinder en oogstaandeelhouders delen dus het risico: is er meer te oogsten, dan krijg je meer, maar is er minder te oogsten (bijvoorbeeld door enorme droogte, hoge temperaturen, of een massale toestroom aan slakken), dan kan je wat minder van ’t land halen.

Initiatiefnemer Wilma Hurkens probeert zoveel mogelijk variatie aan te bieden met meer dan 80 verschillende soorten aan groenten en kruiden. Zij en haar leden/vrijwilligers telen op een natuurlijke en duurzame manier, zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest en met respect voor de bodem en dat zie je! Tijdens het filmen zoemt en fladdert het om ons heen en dat is niet gek.

Naast groente en biologische bosbessen, is er op ‘Het Groene Boord’ volop ruimte voor de natuur. Aan twee kanten is de tuinderij omsingeld door het recent aangeplante voedselbos en tussen de sla, paksoi, (snij)bieten, (palm)kolen, bonen, pompoenen zijn verschillende kruiden en planten in bloei. We leren hoe Wilma experimenteert met natuurlijke plaagbestrijding en hoe zij door diversiteit werkt aan een veerkrachtig systeem dat bijvoorbeeld beter in staat is om bij extreem weer water op te vangen (sponswerking bodem) en met droogte om te gaan.

Uiteindelijk blijft het nagenoeg droog en kijken we terug op een geslaagde dag. De film komt snel beschikbaar, maar woon je in de omgeving Sint Odiliënberg en ben je nu al enthousiast geworden? Neem alvast een kijkje op de website voor inspiratie of deelname!