Gebruik van resten uit afvalovens bij verbreding A2 zadelt toekomstige generaties met problemen op

Gebruik Beaumix met resten uit afvalovens bij verbreding A2 zadelt toekomstige generaties met problemen op

Aannemer Boskalis wil 500.000 ton omstreden Beaumix verwerken bij het verbreden van snelweg A2 tussen de knooppunten Het Vonderen bij Echt en Kerensheide bij Stein. Dit veroorzaakt veel verontwaardiging. Directeur Pascale reageerde op het artikel van 20 juli in de Limburger. Dit werd ook door de andere media opgepikt. Op 30 juli is onderstaand een ANP persbericht gepubliceerd en een brief aan de minister gestuurd, wat nog meer reacties opleverde in de media.

22 juli 2024

Limburgse milieufederatie wil verbod Beaumix

30 juli 2024

ROERMOND (ANP) – De Natuur- en Milieufederatie (NMF) Limburg wil dat de minister van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) een verbod uitvaardigt voor het gebruik van het materiaal Beaumix. De NMF heeft grote zorgen over het voorgenomen gebruik van dit materiaal bij de verbreding van de A2 in Limburg, staat in een brief van de milieufederatie aan minister Barry Madlener van I&W.
Beaumix is een materiaal dat overblijft na verbranding van afval in een afvalenergiecentrale (AEC).

Volgens NMF Limburg bevat Beaumix grote hoeveelheden zware metalen, plastics, en andere giftige materialen zoals restanten van batterijen. Directeur Pascale Plusquin van NMF Limburg wil een verbod op Beaumix totdat duidelijk is wat de langetermijneffecten zijn op de leefomgeving. “Hiermee wordt voorkomen dat onomkeerbare schade aan het milieu en de volksgezondheid wordt aangericht”, aldus Plusquin.

Plusquin reageert met haar brief op een publicatie vorige week in De Limburger, dat aannemer Boskalis 500.000 ton Beaumix wil verwerken bij de verbreding van de A2 tussen de knooppunten Het Vonderen en Kerensheide.

“Je zadelt toekomstige generaties met problemen op.”

Pascale Plusquin

Gebruik resten uit afvalovens bij verbreding A2 zadelt toekomstige generaties met problemen op

De Limburger 22 juli 2024:

Beaumix bestaat uit ‘gewassen’ restanten uit de afvalverbranding. Omwonenden van een weg in Katwijk vonden onder meer grote hoeveelheden batterijen in de Beaumix die in een weg was verwerkt.

“Je zadelt toekomstige generaties met problemen op”  is de reactie van Pascale op berichtgeving in De Limburger over het plan van aannemer Boskalis.

Na gebruik van de stof in Katwijk blijkt het drainagewater zo vervuild dat het jarenlang apart moet worden gezuiverd. Omwonenden vinden grote hoeveelheden batterijen in de mix. De rijksoverheid wil de normen aanscherpen, maar dan zou er nog steeds 250.000 kilo batterijen onder de Limburgse snelwegen mogen verdwijnen.

Het gebruik staat haaks op de doelen van de kaderrichtlijn Water en kan het dramatisch uitpakken voor het drinkwater. “Nu al is het duur om drinkwater te zuiveren. Het is een schande dat je dan nog een extra risico toevoegt. Het wordt straks onbetaalbaar om drinkwater te zuiveren”, aldus directeur Plusquin. Ze spreekt de hoop uit dat in Limburg breed verzet ontstaat tegen het plan.

En verder in de media

Profiel Pascale Plusquin

Pascale Plusquin

Directeur
Bereikbaar: ma t/m vr