Gebruik van resten uit afvalovens bij verbreding A2 zadelt toekomstige generaties met problemen op

Gebruik resten uit afvalovens bij verbreding A2 zadelt toekomstige generaties met problemen op

De Limburger 22 juli 2024 Aannemer Boskalis wil 500.000 ton omstreden Beaumix verwerken bij het verbreden van snelweg A2 tussen de knooppunten Het Vonderen bij Echt en Kerensheide bij Stein. Dit veroorzaakt veel verontwaardiging.

22 juli 2024

Beaumix bestaat uit ‘gewassen’ restanten uit de afvalverbranding. Omwonenden van een weg in Katwijk vonden onder meer grote hoeveelheden batterijen in de Beaumix die in een weg was verwerkt.

“Je zadelt toekomstige generaties met problemen op.”

Pascale Plusquin

“Je zadelt toekomstige generaties met problemen op”  is de reactie van Pascale op berichtgeving in De Limburger over het plan van aannemer Boskalis.

Na gebruik van de stof in Katwijk blijkt het drainagewater zo vervuild dat het jarenlang apart moet worden gezuiverd. Omwonenden vinden grote hoeveelheden batterijen in de mix. De rijksoverheid wil de normen aanscherpen, maar dan zou er nog steeds 250.000 kilo batterijen onder de Limburgse snelwegen mogen verdwijnen.

Het gebruik staat haaks op de doelen van de kaderrichtlijn Water en kan het dramatisch uitpakken voor het drinkwater. “Nu al is het duur om drinkwater te zuiveren. Het is een schande dat je dan nog een extra risico toevoegt. Het wordt straks onbetaalbaar om drinkwater te zuiveren”, aldus directeur Plusquin. Ze spreekt de hoop uit dat in Limburg breed verzet ontstaat tegen het plan.