Geslaagde eerste Jongeren Limburgse Landbouw Dialoog

24 mei 2023

Geslaagde eerste Jongeren Limburgse Landbouw Dialoog

Op zaterdag 20 mei 2023 organiseerde het Groene Toekomst Collectief een dialoogsessie voor jongeren over de toekomst van de landbouw in Limburg. De eerste editie van dit evenement vond plaats op de BoeBaDoe Boerderij in Beringe. De deelnemers kijken terug op een boeiende dag met ruimte voor elkaars standpunten en veel nieuwe inzichten. Hieronder volgt een kort verslag van Jules Gribling, een van de organisatoren en lid van het Groene Toekomst Collectief.

Levendige discussie tijdens de Jongeren Limburgse Landbouw Dialoog
Levendige discussie tijdens de Jongeren Limburgse Landbouw Dialoog

Te gast bij BoeBaDoe

De prachtige boerderij in Beringe vormde het toneel voor een leerzame middag. Op deze zorgboerderij is er voldoende te beleven met koeien, paarden, een kippenwagen, een camping en een boerenmoestuin waar mensen zich kunnen inschrijven. Het was een heerlijk tafereel: Rudy het hangbuikzwijntje lag lekker te liggen tussen het gras en de koeien liepen samen met je over het wandelpad.

Tijdens de rondleiding heeft boer Bart alle facetten van het bedrijf laten zien en zijn ondernemersfilosofie. Bart besloot het roer om te gooien toen hij het bedrijf ruim 10 jaar geleden overnam. Partner en boerin Floor gaf aan dat ze geen boerin wilde worden met veel meer koeien. Dat vergde creativiteit. Sociale activiteiten, een luxe camping en zorgverlening op de boerderij boden de financiële ruimte om te kunnen pionieren met Jersey koeien, een kippenwagen, agroforestry en kruidenrijk weidebeheer. Ook wordt dit jaar gestart met een grote moestuin, waar je per seizoen kan inschrijven en mee mag oogsten.

Bart geeft aan dat een transitie tijd en veel experimenteren kost. Door lokaal terug te schalen, kan je focussen op kwaliteit en verbinding met lokale burgers. Zo maak je meer mogelijkheden om het duurzaam te doen, zonder alle standaardisatie van labels, omdat mensen in de filosofie geloven en ook de resultaten kunnen zien. Door de inkomstenmodellen divers te maken en investeringen klein te houden, kan je met veel minder leningen en reguleringen uit de voeten.

Het gesprek

Na de rondleiding begonnen we aan de dialoogsessie. We vroegen ons af wat we nu om ons heen zien qua landbouw en natuurontwikkelingen en wat ons vasthoudt aan de stikstofcrisis. Tijdens het gesprek kwamen verschillende onderwerpen en ervaringen aan bod; het telen en verkopen van voedsel in korte ketens, de rol van de handelaren en supermarkten en ook wat gemeenten en de provincie kunnen doen. Ook gingen we in gesprek over wat nou typische seizoens- en streekproducten zijn. In Limburg zie je dan ook typisch de asperges, vlaaien en blauwe bessen voorbij komen en de wijnen in Zuid-Limburg.

Het gesprek was ook een verkenning naar de rol en behoeften van jongeren. Zo kwam naar voren dat er behoefte is aan een netwerk tussen jonge boeren en jongeren om bedrijfstransities te volgen en te ondersteunen in Limburg. Door het concreter te maken, trekt het ook meer jongeren die meer vanuit de praktijk willen praten en doen.  Ook kwam naar voren hoe we jongeren meer betrokken willen en kunnen worden binnen bij relevante natuur, milieu en klimaat thema’s van de landbouwsector. De suggestie kwam naar voren dat het Groene Toekomst Collectief het groene onderwijs, de politieke jongerenorganisaties en de Limburgse jonge boerenvereniging kan verbinden om koplopers te ondersteunen en wat zij aan steun nodig hebben aan duurzaam landbouw en voedselbeleid.

Het vervolg

Met deze 11 enthousiastelingen gaan we verder. Met alle perspectieven weten we beter welke actie we kunnen ondernemen. Kon je helaas niet bij het gesprek zijn, maar wil je wel graag meedoen? Stuur dan een mail naar Willeke via w.segers@nmflimburg.nl 

Het Groene Toekomst Collectief is een jongerenplatform dat in het leven is geroepen door Limburgse jongeren en NMF Limburg. Wil je meer informatie over dit initiatief? Kijk dan eens op deze pagina >

 

Meer info? Neem contact op met Willeke