Handboek Bouwen voor de Toekomst uitgebreid: nu nóg meer inspiratie en voorbeelden voor duurzaam bouwen
De Natuur en Milieufederaties hebben het handboek Bouwen voor de Toekomst volledig herzien en uitgebreid. In dit handboek vind je informatie, inspiratie en goede voorbeelden van toekomstbestendige bouwprojecten. Het eerdere handboek is uitgebreid met nóg meer voorbeelden, handige informatie en experts aan het woord. Het behandelt alle relevante thema’s, waaronder energie, circulariteit, klimaatadaptatie, biodiversiteit, gezondheid, drinkwater en mobiliteit. Ook gaat het in op verstandig ruimtegebruik, sociaal duurzame wijken en wat het de landbouwsector oplevert. Het handboek kan door gemeenten, wooncorporaties en bouwbedrijven worden gebruikt om hun bouwambities waar te maken.
Het handboek
Om gemeenten te inspireren, publiceerden we het Handboek ‘Bouwen voor de Toekomst’. In dit handboek geven we de urgentie van duurzame nieuwbouw aan en geven we inzicht in wat duurzaam bouwen ons als maatschappij oplevert. Zo komen experts en ervaringsdeskundigen aan het woord en staat het boek boordevol voorbeelden van nieuwbouwprojecten in Nederland die laten zien dat het allemaal al kan. Zoals het 21 verdiepingen hoge gebouw HAUT (bijna volledig van hout) in Amsterdam, het slimme waterbergende dak met groen en terrasfunctie aan de Boelelaan in dezelfde stad en het duurzaam bewonersinitiatief Soesterhof in Amersfoort.
Lees het handboek hier
Versie 2.0 Convenant
Het Convenant Toekomstbestendig Bouwen is in 2022 voortgekomen uit een samenwerking tussen de Provincie Utrecht en Metropoolregio Amsterdam, een aantal gemeenten, waterschappen, vertegenwoordigers uit de bouwketen en Cirkelregio Utrecht (waaronder de Natuur en Milieufederatie Utrecht). Afspraken gaan over energie, circulariteit, klimaatadaptie, biodiversiteit, gezonde leefomgeving en duurzame mobiliteit. In 2023 is gewerkt aan een aanscherping van de criteria; deze worden in 2024 vastgesteld.