Provincie wil het drinkwater beter gaan beschermen

22 juli 2024

Provincie Limburg past grondwaterbeleid aan om drinkwater te beschermen

De Limburger 22 juli 2024

De provincie Limburg gaat het grondwaterbeleid aanpassen om de drinkwaterwinning beter te beschermen, met speciale aandacht voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw. Dit volgt uit antwoorden van het college van Gedeputeerde Staten op vragen van Ina Boven van de Partij voor de Dieren.

Gewasbeschermingsmiddelen

Het college werkt aan een herziening van het beleid voor grondwaterbeschermingsgebieden, met een voorstel richting Provinciale Staten volgend jaar. Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen zal hierbij een belangrijk onderdeel zijn. “Alles wat niet in onze bronnen terechtkomt, hoeven we er ook niet uit te verwijderen,” aldus het college.

Reacties van Betrokken Partijen

Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) juicht de aandacht voor het terugdringen van ongewenste stoffen in het grondwater toe, omdat dit de waterzuivering eenvoudiger en goedkoper maakt. De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) kan de gevolgen nog niet goed inschatten, maar vreest voor ernstige impact op bedrijven als gebieden groter worden of middelen verboden.

Europese Kaderrichtlijn Water

Pascale Plusquin, directeur van de Natuur en Milieufederatie Limburg (NMF), benadrukt dat de provincie stappen moet ondernemen om te voldoen aan de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW), die de waterkwaliteit moet verbeteren.

Verder lezen