Ruim driekwart van Limburgse bedrijven laat ’s nachts de verlichting aan

1 oktober 2021

Ruim driekwart van Limburgse bedrijven laat ’s nachts de verlichting aan

Ruim 75% van de Limburgse bedrijven verspilt onnodig veel energie én geld door ’s nachts het licht te laten branden. Dat blijkt uit een nieuwe steekproef van de NMF Limburg en de Natuur en Milieufederaties.

Voorbeelden nachtelijke verlichting Limburgse bedrijven 2021

 

De Natuur en Milieufederaties brengen jaarlijks energieverspilling door kantoorverlichting in Nederland in kaart. Dit citizen science-onderzoek is onderdeel van de bredere campagne ‘Nacht van de Nacht’ waarmee de natuur- en milieuorganisaties aandacht vragen voor lichtvervuiling en lichthinder.

Geringe afname lichtvervuiling

In Limburg laat 75% van de bedrijven de lichten ’s nachts branden, zo blijkt dit jaar uit de test. Dat is een lichte afname vergeleken met vorig jaar, toen liet 83% van de bedrijven de lichten aan. In totaal zijn er ’s nachts 1.588 bedrijven ad random gefotografeerd in verschillende gemeenten in heel Nederland.

Bedrijven verspillen met deze onnodige nachtelijke verlichting jaarlijks zo’n 536 miljoen kWh aan energie, dat staat volgens een schatting van ECN gelijk aan het stroomverbruik van 150 duizend huishoudens*. Gelukkig is er een simpele oplossing, door sensoren aan te brengen wordt verlichting automatisch gedoofd en springt het aan bij onraad.

Verlichting op sensoren

De meest genoemde reden waarom bedrijven de lichten de hele nacht laten branden, is vanwege ‘veiligheid, tegen inbraak’. In de praktijk blijkt dat inbrekers juist licht nodig hebben bij het inbreken.

Verlichting op sensoren hebben daarentegen een afschrikkende werking. Een onverlicht gebouw, waar bij onraad het licht plotseling aanspringt door een bewegingsdetector, trekt meer aandacht dan een gebouw waar continue de verlichting aan staat.

Duurzame kantoorverlichting

MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof is ambassadeur van de Nacht van de Nacht en hij deed eerder al een dringende oproep aan bedrijven om vaker de lichten te doven. Het bespaart geld, energie en zorgt voor een mooiere sterrenhemel in Nederland. Het is daarnaast ook beter voor (nacht)dieren en de gezondheid van mensen.

De Natuur en Milieufederaties delen binnenkort de foto’s van de bedrijven die tijdens de steekproef zijn gefotografeerd via social media. Het verzoek aan de bedrijven is om de lichten (vaker) te doven en onze aanbevelingen te gebruiken om het kantoorpand duurzaam en veilig te verlichten.

* Dit blijkt uit een schatting van ECN, het nationale instituut voor energie-innovatie

 

Meer info? Neem contact op met Pim

Profiel Angelique Schmitz

Angelique Schmitz

Office Manager

Bereikbaar: Ma t/m wo