Stijgende gasprijzen: hout- of pelletkachel goed alternatief?
27 november 2021
Stijgende gasprijzen: hout- of pelletkachel goed alternatief?
Met de huidige hoge gasprijzen overwegen veel mensen de aanschaf van een hout- of pelletkachel. In een recent item op L1 televisie vertelt Pim Brueren, onze adviseur Energie & Circulariteit, over de voor- en nadelen van een pelletkachel als alternatieve verwarmingsbron.
Hieronder onze antwoorden op een een aantal veelgestelde vragen over de aanschaf van hout- en pelletkachels.
Wat vindt de Natuur en Milieufederatie Limburg van het feit dat veel mensen ervoor kiezen om een hout-of pelletkachel aan te schaffen, of om de oude houtkachel weer te gebruiken vanwege de stijgende gasprijzen?
Dat is begrijpelijk. Houtpellets zijn relatief goedkoop en pelletkachels bieden sfeer en comfort. Maar het is ook een beetje terug bij af, we komen van heel ver en hebben al veel stappen gemaakt. Vroeger hadden we niet anders dan verbranden van biomassa om warmte en elektriciteit op te wekken. Ondanks dat nieuwe installaties natuurlijk een stuk efficiënter zijn dan voorheen, is het geen volledig duurzame oplossing. Denk aan fijnstof die vrijkomt, bomenkap, CO2 die de lucht in gaat. Een gemiddelde houtkachel is trouwens veel minder efficiënt dan de huidige generatie HR-ketels.
Wat raadt de Natuur en Milieufederatie Limburg aan als eventueel alternatief voor een houtkachel?
Kijk eerst eens naar de mogelijkheden om warmte langer vast te houden en energie te besparen. Misschien kun je er voor zorgen dat je minder warmte nodig hebt? Verwarming graadje lager, radiatorfolies en tochtstrips kunnen de kosten echt verlagen. Als je er budget voor hebt, dan zou je kunnen kijken naar een hybride warmtepomp als alternatief voor de pelletkachel. Het verwarmen van je hele huis met een pelletkachel is trouwens ook prijzig. Als je toch een pelletkachel aanschaft, dan is het heel belangrijk om de oorsprong en certificaten van je pellets te traceren, en goed te kijken naar zuinigheid van de kachel. Via Milieu Centraal, PBL, en RVO vind je vele nuttige informatie.
Wat moet er volgens de Natuur en Milieufederatie Limburg gebeuren om het huidige energieprobleem (energiearmoede door hoge gasprijzen) op te lossen?
Energie is een basisbehoefte waar iedere burger voldoende toegang tot zou moeten hebben. Zorg als overheid dat mensen die het financieel niet meer kunnen opbrengen, zoveel mogelijk worden ontzien, ondanks de vrije markt.
We zijn in Nederland steeds minder producent van energie, dus steeds afhankelijker van import. Dan is het belangrijk dat de overheid erop toeziet dat energiebedrijven goede voorwaarden opnemen in de lange termijn contracten met leveranciers.
Een deel van de achterban van de NMF Limburg bestaat uit lokale energiecoöperaties. Die werken echt aan de winkel en nemen een steeds prominentere rol in bij de lokale energietransitie. Lokale overheden kunnen nog stappen maken om deze samenwerkingen te verbeteren. Lokale energie-initiatieven krijgen ook een belangrijke plek in de energietransitie vanuit het Klimaatakkoord.