Stopzetten Nationaal Programma Landelijk Gebied is achteruitgang

5 september 2024

Stopzetten Nationaal Programma Landelijk Gebied: voor de natuur geldt, stilstand is achteruitgang

De omslag naar landbouw met meer natuur is cruciaal voor een gezonde leefomgeving. Niet alleen vanwege stikstof. Ook voor ons (drink)water en klimaat. In alle 12 provincies is – juist daarom – al twee jaar met maatschappelijk geld gewerkt aan een integrale aanpak in de gebiedsprocessen. Met het besluit van Femke Wiersma (BBB) om het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) te schrappen, lijkt daar nu een harde streep door te worden gezet.

Zonder een echt alternatief

De Natuur- en Milieufederatie (NMF) Limburg vindt het onbegrijpelijk dat het kabinet grotendeels wil breken met de natuur- en stikstofplannen die in de afgelopen regeerperiode zijn gemaakt. “Dit is enorm verdrietig, want de natuur holt verder achteruit”, reageert directeur Pascale Plusquin van NMF Limburg. Een streep door de plannen voor natuurherstel doet de problemen niet zomaar verdwijnen.

Enkele maanden geleden is het geld al grotendeels wegbezuinigd en nu verdwijnen de plannen helemaal zonder dat er een echt alternatief is gepresenteerd. “Voor de natuur geldt stilstand is achteruitgang. En we hebben ook onze doelen te behalen voor Europa, die doelstellingen blijven overeind.”

Verspilling van inzet

De afgelopen twee jaar werkten diverse partijen keihard aan gebiedsgerichte plannen. Na heel veel tijd, geld en moeite zie je dat er toch al een consensus was. Dan heb je het over partijen die ver uit elkaar lagen, zoals agrarische sector en de natuurclubs. De ambtenaren bij de provincie hebben er ook veel tijd en energie ingestoken. Dat is natuurlijk een enorme verspilling van inzet en moeite van al die mensen die daar met hart en ziel aan hebben gewerkt.

Herstel

De bestaande plannen zijn breed gericht op natuurherstel, waaronder het beperken van de stikstofuitstoot, maar ook het herstel van de waterkwaliteit. Dat de natuur achteruitgaat, is gewoon zichtbaar in het landschap. De opdracht is, laat die natuur niet verder achteruit gaan. Er is nu een focus nodig op natuurherstel.

Verder lezen

 

Profiel Pascale Plusquin

Pascale Plusquin

Directeur

Bereikbaar: ma t/m vr