Succesvol Lustrum Nacht van de Nacht
2 november 2009
Succesvol Lustrum Nacht van de Nacht
Ondanks het slechte weer trokken ruim 18.000 mensen, onder wie veel kinderen, er in het donker op uit tijdens de vijfde Nacht van de Nacht. Ze namen deel aan een recordaantal van 300 evenementen, verspreid over alle provincies. Ook doofden 120 gemeenten en tientallen bedrijven samen duizenden lampen. In de Dom, Euromast, Zaanse Schans en alle vestigingen van IKEA ging het licht uit , evenals in honderden kerken, bruggen, torens en monumenten.
Echte Limburgse avonturiers uit de omgeving van Roermond trotseerden de regen en het donker voor een kanotocht op de Asseltse Plassen. ,,Al het strooilicht lijkt tussen de wolkenlucht en het wateroppervlak te blijven hangen”, aldus een deelnemer. ,,Je kunt hier goed zien waarom een Nacht van de Nacht nodig is.” De provincie Limburg deed dit jaar voor het eerst mee en doofde de verlichting van het Provinciehuis.
Ook elders in Nederland was er volop actie. ,,Leuk om te ervaren dat je zonder lamp eigenlijk meer ziet dan met lamp”, vond een deelnemer aan het nachtfestival in de Hortus van het Groningse Haren. Het was donker in Oldehove waar de straatlantaarns op de nachtstand waren gezet, waardoor in het dorp amper iets te zien was.
In Gelderland opende milieugedeputeerde Annelies van der Kolk de Nacht van de Nacht bij Radio Kootwijk. Zij doofde letterlijk het licht in het gebouw zodat de sterrenhemel zichtbaar werd voor de vierhonderd bezoekers. De provincie Gelderland blijft zich inzetten om niet alleen voor de Veluwe, maar voor geheel Gelderland de duisternis te behouden.
Meer dan duizend mensen namen deel aan een wandeltocht door de binnenstad van Middelburg waar de gemeente alle lichten had gedoofd. Het was opvallend donker op de Markt, waar je normaal de krant kan lezen rond middernacht. Nu stonden hier honderden mensen in de rij om met grote verrekijkers en een telescoop naar de sterren te kijken.
Donkerste plek in Nederland
Schiermonnikoog is door De Provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu uitgeroepen tot de donkerste plek van Nederland. Tijdens nachtelijke wandeltochten op het eiland konden zowel de eilandbewoners als toeristen genieten van de donkere nacht.
Steeds meer overheden en bedrijven nemen structurele maatregelen om de nacht donkerder te maken. Zo werken de provincies Groningen, Friesland en Drenthe al samen om een groot deel van de 450.000 lichtmasten te verwijderen of te dimmen. In onder meer Amsterdam en Deventer is er structureel beleid om reclame- en sierverlichting van monumenten en bruggen rond middernacht te doven. Ook bedrijven nemen maatregelen. Zo heeft SNS REAAL naar aanleiding van haar deelname aan de Nacht van de Nacht in 2008 besloten om alle kantoor- en reclameverlichting structureel eerder uit te doen.