Voorzieningenrechter geeft groen licht voor voorbereidingen woonwijk Melickerveld

Voorzieningenrechter geeft groen licht voor voorbereidingen woonwijk Melickerveld

De voorzieningenrechter van de Raad van State heeft beslist dat de projectontwikkelaar mag beginnen met bomen kappen en het bouwrijp maken van het terrein, als voorbereiding op de ontwikkeling van de grootschalige woonwijk Melickerveld aan de zuidrand van Roermond.

16 september 2024

De Natuur en Milieufederatie Limburg had, samen met Milieugroep Roermond, Milieu- en Heemkunde Vereniging Swalmen, de Zoogdierwerkgroep van IVN Roermond e.o. en een aantal omwonenden, een verzoek ingediend voor een voorlopige voorziening, omdat we ons grote zorgen maken dat het kappen van ongeveer 136 bomen en het bouwrijp maken van de grond, onomkeerbare schade zal veroorzaken aan cruciale ecologische verbindingen tussen Natura200 gebieden de Meinweg en het Roerdal en leefgebieden van beschermde soorten zoals de das en de torenvalk. De voorzieningenrechter heeft echter aangegeven dat voor de kap van de bomen een kapvergunning is verleend, die onherroepelijk is.

Daarnaast heeft de provincie voor de aanwezige dassen in het gebied een ontheffing verleend, die inmiddels ook onherroepelijk is. Daarnaast gaat de rechter mee in de bevindingen van de ecologen die door de projectontwikkelaar zijn ingehuurd, dat de streng beschermde rugstreeppad niet in het plangebied is aangetroffen, hoewel dat is weersproken in een contra-expertise rapport van ecologisch adviesbureau Faunaconsult.

Het beroepschrift dat de NMF Limburg samen met de hierboven genoemde natuurorganisaties heeft ingediend wordt op 29 oktober a.s. bij de Raad van State behandeld.

Onze eerdere berichten over Melickerveld

In de media

Betrokken organisaties

Fotobeelden

Op de onderstaande foto’s van het gebied zijn duidelijk de wildsporen en andere dierensporen zichtbaar.

Profiel Grietje Lenstra

Grietje Lenstra

Ruimtelijke ordening, natuur en landschap

Bereikbaar: Ma t/m do