Winnende foto van de ‘Nacht van de Nacht’ wedstrijd
16 juli 2024
Fotowedstrijd Nacht van de Nacht: de winnaar
Terwijl de dagen momenteel langer licht zijn, en we met z’n allen genieten van de zon, zijn we achter de schermen bezig met een thema wat elk jaar in het laatste weekend van oktober in de letterlijke spotlights staat; de Nacht van de Nacht. Dit is een landelijk evenement waarbij er aandacht wordt gevraagd voor lichtvervuiling. Maar zelfs in de zomermaanden is het belangrijk om aandacht te wijden aan donkerte. De mens heeft daarbij vooral donkerte nodig om tijdens een goede nachtrust voldoende energie te krijgen voor de daaropvolgende dag. Maar voor veel diersoorten heeft donkerte nog veel meer betekenis. Zo gaat de vleermuis tijdens de nacht op jacht, gaat de egel zich nestelen in blad en gras en gaan mannetjeskikkers- en padden ribbitten om te voortplanten. Nachtelijke rituelen die in onze ogen niet verstoord zouden mogen worden. Maar helaas gebeurt dit toch te veel.
Om die reden hebben wij onze jaarlijkse fotowedstrijd in het leven geroepen: een manier om lichtvervuiling in Limburg in beeld te brengen en gedurende het hele jaar bewustwording te creëren. Wij willen immers zelf toch ook niet tijdens onze nachtrust verstoord worden?
Winnaar
Ook dit jaar hebben we mooie, diverse en accurate foto’s van lichtvervuiling binnengekregen, waarvoor dank! De foto die uiteindelijk als winnaar uit de bus is gekomen is die van Henk Bril, gefeliciteerd!
Verschillende lagen lichtvervuiling
In de winnende foto kun je verschillende lagen van lichtvervuiling terugvinden. Zo zie je het verlichte industrieterrein op de achtergrond, daarna een straat verlicht door lantaarnpalen en vervolgens de verlichting in de achtertuinen. Maurice Hertog, fotograaf en jurylid, vond dit dan ook erg sprekend op de foto: “Een beeld welke een duidelijke indruk achterlaat van het probleem op verschillende vlakken”.
Verlichting op industrieterreinen
Industrieterreinen worden vaak onnodig verlicht, wat leidt tot verspilling van energie en lichtvervuiling. Een belangrijke reden hiervoor is veiligheid: verlichting helpt ongelukken en letsel te voorkomen voor werknemers die ’s nachts werken. Bovendien draagt goede verlichting bij aan beveiliging, door inbraken en vandalisme te ontmoedigen en de effectiviteit van camerabewaking te vergroten.
Maar toch ontbreekt vaak het bewustzijn over de impact van lichtvervuiling op de natuur. Zo realiseren bijvoorbeeld bedrijven zich niet altijd hoe nachtelijke verlichting het milieu en de omliggende gemeenschap beïnvloedt. In sommige gevallen zijn er onvoldoende reguleringen of wordt er onvoldoende gehandhaafd, wat leidt tot overmatig gebruik van verlichting. Dit overmatige gebruik zorgt niet alleen voor energieverspilling, maar zorgt ook voor een negatieve impact op omliggende gebieden en zich daar bewonende soorten. Zo zien we bijvoorbeeld dat prooidieren die gewend zijn aan donkere omstandigheden door het kunstmatige licht minder goed schuilplaatsen kunnen vinden, wat hun risico op predatie vergroot. Dat is slechts één van de vele nadelen op het ecosysteem.