Op weg naar duurzame energiebronnen
De opwarming van de aarde tegengaan is een uitdaging op mondiale schaal. In internationaal verband zijn hierover afspraken gemaakt en ook Nederland heeft zich hieraan gecommitteerd. In 2030 moet de CO2-uitstoot met 49% zijn teruggebracht ten opzichte van 1990 en in 2050 is de ambitie om de CO2-uitstoot met 95% te hebben verminderd. Voor Nederland betekent dat naast een forse opgave op het vlak van energiebesparing een verregaande transitie van een op fossiele brandstoffen gebaseerde energievoorziening naar een energievoorziening gebaseerd op duurzame energiebronnen.
Onze rol in de provincie
De Natuur en Milieufederaties zijn ondertekenaar van het Klimaatakkoord 2019. De Natuur en Milieufederatie Limburg speelt een belangrijke rol in de uitwerking van de afspraken op regionaal en lokaal niveau. Onze rol is hierbij vooral het actief ondersteunen van bewonersinitiatieven en energiecoöperaties, het adviseren van overheden, zowel op het gebied van energiebesparing als van duurzame energieopwekking en het organiseren van kennisdeling. Wij zijn intensief betrokken bij het proces van de Regionale Energie Strategie (RES) van de gemeenten in Noord- en Midden-Limburg en die in Zuid-Limburg.
Zorgvuldige afweging
Hernieuwbare energie vraagt heel veel ruimte met consequenties voor natuur en landschap. De Natuur en Milieufederatie Limburg werkt mee aan het realiseren van de energieopgaaf met respect voor natuur en landschap. De energietransitie vraagt om heldere keuzes. Wij kiezen voor een intermediaire en faciliterende rol. Dit doen we door verschillende belangen zorgvuldig af te wegen en het voortouw te nemen in de discussie. Zo kunnen we met breed gedragen voorstellen en oplossingen komen. En waar mogelijk bemiddelen we tussen ontwikkelaars, burgers en natuurorganisaties.
Limburgs energielandschap 2050
De Natuur en Milieufederatie Limburg heeft onderzoek laten doen naar het gewenste energielandschap in 2050. Daarbij rekening houdend met energiebesparing. Dit onderzoek laat zien hoe hernieuwbare energiewinning een plek kan krijgen in het Limburgse landschap van morgen.
Bekijk het onderzoek